Vremea își face de cap. În unele regiuni zici că este primăvară, în altele mai cad fulgii de nea. Cel mai grav este că încălzirea bruscă a vremii aduce inevitabil și avalanșe montane.
Astfel două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Zăpada a intrat până în Cabana Capra. Nu sunt victime, dar sunt ferestre sparte la cabană. În jur, maşinile sunt acoperite cu mormane de zăpadă, însă, cu toate acestea, turiştii au preferat să rămână cazaţi acolo, se arată într-un reportaj televizat.
Altă avalanșă a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită.
Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile.
“Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (…). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii).
Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, “Avalanşe în Carpaţi”.
În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș.
Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, acesta fiind un grad maxim de avertizare.
Duminică dimineața, salvamontiștii din Argeș vor încerca să survoleze zona cu o dronă și să observe liniile de rupere a zăpezii care au dus la formarea acesteia.
În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente și vânt puternic, în ultimele 24 de ore (4 februarie, ora 07 – 5 februarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 40 de localități din 18 județe (AB, AR, AG, BH, BR, BZ, CS, CJ, CT, DJ, GL, GJ, HD, MS, SJ, SB, TM și TL), se arată în comunicatul ISU2, trimis pe adresa redacției.
Autoritățile române atenționează oamenii care se află în regiunile muntoase, în pericol de avalașă, să nu iasă din case sau cabane, în aceste zile de februarie.