Începând de astăzi, 15 martie 2023, intră în vigoare noi reguli în cazul restaurantelor, fast-food-urilor sau cantinelor.
Acestea vor trebui să schimbe meniurile astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat în parte. Mai exact este vorba despre numărul de E-uri, caloriile și ingredientele care pot provoca alergii.
Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare încă din decembrie anul trecut, însă aplicarea acestora a fost amântă până acum, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.
ANPC spune că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor, potivit HotNews.
„Ținând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”, arată reprezentnații ANPC.
Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:
- să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit / mâncărea furnizată;
- să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

Informațiile trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională și să afișeze inclusiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu. în cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri. în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
Alături de numele produsului va trebui pus în meniu, într-o paranteză, şi numărul de E-uri.
Și nu în ultimul rând restaurantele vor fi nevoite să scrie în meniu „cremă vegetală”, de exemplu, şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea clientului.