Marți, la data de 21 februarie 2023, Biserica îi amintește pe Sfântul Cuvios Timotei și pe Sfântul Eustatie, Ep. Antiohiei.
Sfântul Cuvios Timotei s-a născut la începutul secolului IX și a intrat de mic în Mănăstirea Simvoli de la baza muntelui Olimp, din Asia Mică. A fost ucenicul cuviosului Teoctist, povățuitorul lui Platon mărturisitorul și a altor monahi apărători ai Ortodoxiei.
Trăind în munți și pustietăți, se nevoia în post, înfrânare și rugăciuni, și a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul tămăduirii bolnavilor și cu putere asupra duhurilor necurate. Sfântul a trăit în sihăstrie până la adânci bătrâneți.
La rândul său, Sfântul Eustațiu, care s-a născut în anul 345, era originar din Sid (Pamfilia, Asia Mică). El a fost mai întâi episcop în Bereea Siriei (Alep) și, de aici, a devenit Arhiepiscop al Antiohiei și a păstorit între anii 324-330. A fost unul dintre cei mai învățați și vrednici ierarhi ai Bisericii creștine din veacul său.
Se spune că Eustațiu a fost episcopul care a ținut în fața împăratului Constantin cel Mare cuvântul de deschidere a Sinodului I Ecumenic și a prezidat ședința.
După sinod, Eustațiu a luat măsuri energice împotriva ereticilor arieni, atât în eparhia sa, cât și în întreaga Sirie. Se înțelege astfel de ce episcopii arieni Eusebiu de Nicomidia, Teognis de Niceea, Teona din Marmarica și alții au început să-i aducă tot felul de acuzații. Au mers până acolo încât au plătit o femeie desfrânată să jure că are un copil cu Sfântul Eustație.
Ulterior, femeia s-a îmbolnăvit grav la scurt timp și a recunoscut adevărul și anume că acel copil pe care îl are nu este al Sfântului Eustațiu. Cu toate acestea, pentru această învinuire, Sfântul a fost depus din scaunul episcopal și exilat la Traianopolis în Tracia și apoi la Filipi, împreună cu mai mulți preoți și diaconi, unde au și trecut la Domnul în scurt timp.
În anul 487, sfintele moaște ale sfântului au fost aduse în Antiohia de Calandion, patriarhul de atunci al cetății.
Această zi este dedicată amintirii lor. Morala este adevărul și binele.