Tuesday, June 6, 2023

Aproape jumătate din guvernul Recean sunt femei. Foto

Autor: Lidia Popa

Recomandare:

Din câte știm, Guvernul Recean a fost învestit în funcție pe 16 februarie 2023, la aproape o săptămână după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia.

S-a anunțat deja faptul că în noul cabinet sunt patru miniștri noi, iar ponderea femeilor a ajuns la 40%, potrivit media de la Chișinău, respectiv Bani.md.

Șase dintre cei 15 membri ai cabinetului sunt femei. Din noul Executiv nu mai face parte fostul vicepremier Andrei Spînu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu mai face parte și domeniul energetic, scrie presa locală. Există un minister separat al Energiei, condus de Victor Parlicov, care a deținut în perioada 2010-2014 funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Ministru al Infrastructurii este Lilia Dabija, fostul secretar general al instituției publice. Ea a lucrat anterior inclusiv ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale, printre care și Banca Mondială.

Veronica Sirețeanu-Vragaleva este noul ministru al Finanțelor. Ea a mai deținut funcții de conducere în domeniul economic și a fost și secretar de stat în cadrul ministerului.

Veronica Mihailov-Moraru este noul ministru al Justiției. Începând cu 2021, aceasta a fost secretar de stat în același minister. Este avocat de profesie și președinte al Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților.

Ce miniștrii și-au păstrat fotoliile

Zece dintre miniștrii din vechiul cabinet și-au pătrat portofoliile. Astfel, Alexei Buzu este ministru al Muncii, Ala Nemerenco – ministru al Sănătății, Dumitru Alaiba – ministru al Economiei, iar Anatol Nosatîi – ministru al Apărării.

De asemenea, Vladimir Bolea deține funcția de ministru al Agriculturii, Rodica Iordanov – la Mediu, Anatolie Topală – Educație, iar Nicu Popescu, Ala Revenco și Sergiu Prodan la Externe, Interne și respectiv – Cultură.

Oleg Serebrean a rămas vicepremier pentru reintegrare, iar ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a preluat și fotoliul de vicepremier, mai scrie presa mai sus citată.

Și iată așa noul devine vechi și vechiul devine nou.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Peste 8.000 de plângeri după ce s-a spus că balconul regal a fost “teribil de alb” la Încoronarea regelui Charles

Iată așa, taberele sunt împărțite și de această dată. Să ne amintim că în timpul transmisiunii televizate de ITV...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img