Saturday, June 3, 2023

Alertă. Primele cazuri de febra denga sau „febra oaselor rupte”. În atenția specialiștilor se află Ibiza!

Recomandare:

Cine nu visează oare la o vacanță de vis în Ibiza. Doar că s-a dat alerta. Și în Ibiza au apărut primele cazuri de febra denga sau „febra oaselor rupte”.

Agențiile de turism se întrec în oferte care mai de care mai fascinante și ademenitoare. Doar că surpriză, o mare problemă medicală pune în alertă cadrele medicale.

Mai exact, Ministerul Sănătății a emis un avertisment după ce a identificat cazuri de febră dengue în Ibiza, cu două cazuri confirmate și riscul de răspândire în continuare.

Germania a avertizat Spania cu privire la două focare de febră dengue care au avut originea în Ibiza și alte șase persoane afectate, cu antecedente de călătorii pe insulă. Există un caz confirmat și un caz probabil, la care se adaugă alte patru posibile cazuri suplimentare.

Atenție! Responsabili din medicină au avertizat că există un risc moderat care va crește în perioada lunilor mai și noiembrie.

Primele cazuri confirmate

Cazul confirmat de febră dengue este o femeie, în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Ibiza în august 2022 împreună cu partenerul ei și cu fiica lor de 14 luni. Familia a început să aibă simptome pe 31 august, însă doar mama a făcut teste. Diagnosticul de febră dengue a fost confirmat prin detectarea anticorpilor specifici IgM și a antigenelor virale.

În speță este vorba despre o femeie, în vârstă de 37 de ani, care a călătorit în același oraș din Ibiza ca și femeia cu febră dengue confirmată, împreună cu partenerul ei și fiul lor de 9 ani, în octombrie 2022. Ei au ajuns pe insulă pe 6 octombrie, iar ea a început să manifeste simptome pe 13 octombrie.

Copilul ei a prezentat simptome pe 13 octombrie, iar tatăl a început să aibă simptome pe 15 octombrie. Doar femeia a cerut ajutorul serviciilor medicale, iar diagnosticul de dengue a fost pus exclusiv prin detectarea anticorpilor IgM, relatează 20 Minutos.

Datorită investigațiilor efectuate în cazul cazurilor pozitive, s-a constatat că prima persoană infectată a călătorit din Mexic și a stat în aceeași zonă cu cazurile confirmate între 11 și 31 august.

Unul dintre purtătorii febrei dengue este țânțarul Aedes albopictus, care se găsește în toată zona mediteraneană spaniolă și în Insulele Baleare și în unele zone din interiorul și nordul țării.

Primul caz a fost stabilit în anul 2014 și, de atunci, se consideră că virusul responsabil s-a instalat pe întreaga insulă, după cum a raportat Centrul de coordonare a alertelor și urgențelor sanitare (CCAES).

Câteva date despre febra denga

Febra denga este o infecție cauzată de un virus care este transmis (răspândit) de țânțari.

Febra denga este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup.

Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare.

Există și situații în care febra denga poate evolua în una dintre cele două forme severe, cu risc vital, ale bolii. Prima dintre acestea, febra denga hemoragică, provoacă hemoragii, determină scăderea numărului de trombocite (crește riscul de hemoragii) ș.a. Cea de-a doua formă severă, sindromul de șoc denga, determină o valoare scăzută a tensiunii arteriale. Mai multe informații aici.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img