Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au emis vineri o alertă de sănătate privind o creștere a tulpinii de bacterie Shigella rezistentă la antibiotice.
Anual, jumătate de milion de persoane sunt infectate
Shigeloza este o boală diareică infecțioasă și statistica arată că aproape o jumătate de milion de persoane sunt infectate în fiecare an în SUA.
Institutul de Sănătate Carlos III din Spania raportează o dublare a numărului de cazuri de Shigella în 2022 față de 2021, cu 203 infecții raportate până în octombrie 2022 față de 99 de cazuri în 2021.
De obicei, oamenii se recuperează fără tratament, dar persoanele imunocompromise pot avea nevoie de antibiotice. Shigeloza severă poate pune în pericol viața. Există puține opțiuni de tratament antimicrobian pentru pacienții cu tulpina de Shigella XDR rezistentă la medicamente.

În 2022, cinci la sută dintre infecțiile cu Shigella au fost cauzate de tulpina XDR în SUA.
CDC a cerut personalului medical să educe comunitățile cu cel mai mare risc cu privire la modul de prevenire a răspândirii bolii – prin schimbarea scutecului unui copil bolnav, prin transmiterea bacteriilor de la mână la gură, prin contact sexual sau prin alimente și apă contaminate.
Care sunt simptomele
Simptomele shigelozei includ diaree (adesea cu sânge), dureri abdominale, crampe stomacale și febră. Uneori, persoanele infectate cu Shigella nu prezintă niciun simptom, dar pot transmite totuși bacteria altora.
Creșterea numărului de infecții cu Shigella rezistente la antimicrobiene se înregistrează în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, al persoanelor care se confruntă cu lipsa de adăpost, al călătorilor internaționali și al persoanelor care trăiesc cu HIV, a raportat CDC.
Shigella este un gen de bacterii Gram-negative, anaerobe facultative, care nu formează spori, care nu sunt mobile, care au formă de tijă și care, din punct de vedere genetic, sunt înrudite îndeaproape cu E. coli.
Genul poartă numele lui Kiyoshi Shiga, care l-a descoperit pentru prima dată în 1897.
Agentul cauzal al shigelozei umane, Shigella provoacă boli la primate, dar nu și la alte mamifere. Se găsește în mod natural doar la om și la gorile. În timpul infecției, provoacă de obicei dizenterie.
Shigella este una dintre principalele cauze bacteriene de diaree la nivel mondial, provocând aproximativ 80-165 de milioane de cazuri.
Numărul de decese pe care le provoacă în fiecare an este estimat între 74.000 și 600.000. Totodată, acesta este unul dintre primii patru agenți patogeni care provoacă diaree moderată până la severă la copiii din Africa și Asia de Sud.