Sunday, May 28, 2023

Alertă: Făină contaminată cu o ciupercă ce poate provoca halucinații, convulsii și dureri. Foto

Recomandare:

Este alertă sanitară în Spania. Aici s-a descoperit făină contaminată cu o ciupercă ce poate provoca halucinații, convulsii și dureri.

Agenția spaniolă pentru siguranța alimentară și nutriție, Aesan, a emis o alertă pentru făina contaminată cu o ciupercă ce poate provoca halucinații, convulsii, dureri și chiar cianoză.

S-a cerut retragerea de pe piață

Aesan, Agenția spaniolă pentru siguranța alimentară și nutriție, a anunțat deja Comunitățile Autonome spaniole să retragă de pe piață o anumită marcă de făină integrală de secară din cauza contaminării cu ciuperci toxice.

Potrivit unui comunicat emis de departamentul Ministerului Consumatorilor, alerta a fost lansată de autoritățile sanitare din Catalonia când au descoperit prezența alcaloizilor de ergot în acest produs alimentar.

Despre produs. Informații

Produsul afectat este lotul 21-005 de făină integrală de secară de marca Biogra, a cărui dată limită de consum este 30/05/2023. Acest aliment este comercializat în pungi de plastic de 500 de grame.
Această făină integrală a fost distribuită în comunitățile autonome din Valencia, Castilla-La Mancha, Insulele Baleare, Galicia, Andaluzia, Insulele Canare, Castilla y Leon, Madrid, La Rioja, Țara Bascilor și Catalonia.

Este posibil ca acest produs să fi fost vândut și în alte regiuni din Spania.

Recomandarea specialiștilor

Specialiștii Aesan au recomandat ca persoanele care au cumpărat produsul și îl au acasă să se abțină de la consumarea lui.

Autorităților competente din comunitățile autonome li s-a cerut – prin intermediul Sistemului coordonat pentru schimbul rapid de informații (SCIRI) – să verifice retragerea produselor afectate din canalele de comercializare.

Cea mai răspândită ciupercă din Europa

Alcaloizii de ergot, cunoscuți sub numele de alcaloizi de ergot (AE), sunt produși de diferite ciuperci din ordinele Hypocreales și Eurotiales.

În cadrul primului, "claviceps purpurea" este cea mai răspândită ciupercă din Europa. 

Aceasta infectează boabele de secară, grâu, orz, mei și ovăz, printre alte cereale, scrie pressa externă. Consumul său provoacă o formă rară de insuficiență arterială.

Simptome

Simptomele compatibile cu consumul unui produs contaminat cu alcaloizi de ergot includ halucinații, convulsii, amorțeală, furnicături, durere, cianoză, absența pulsului și răceală bruscă și intensă la nivelul extremităților.

Acestea pot fi urmate de arsuri acute și dureri abdominale.

Efectele sale pot duce la necroză și gangrenă tisulară, în special la nivelul extremităților. În cazul apariției oricăruia dintre aceste simptome, se recomandă adresarea de urgență la medic, respectiv spital.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img