Administrația Prezidențială a transmis sâmbătă motivele pentru care se închiriază o aeronavă pentru vizitele președintele Klaus Iohannis.
”Precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, sâmbătă, Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, se arată că până în anul 2010, zborurile speciale au fost asigurate de Regia Autonomă Compania Română de Aviație ROMAVIA, însă din 2010, societatea a intrat în procedură de insolvență și nu a mai fost capabilă să execute zboruri speciale.
Apoi TAROM a furnizat două aeronave, însă până în 2013, când a decis să le introducă în programul normal de zobr
”Până în anul 2013, în bugetul Ministerului Transporturilor era prevăzută o alocare bugetară pentru menținerea în stare de operare a două aeronave din flota TAROM, în scopul executării zborurilor speciale. Ulterior anului 2013, cele două aeronave au fost reintroduse în programul normal de zboruri al TAROM, situație care a generat incertitudine privind posibilitatea realizării transporturilor aeriene aferente deplasărilor oficiale și cheltuieli suplimentare pentru executarea zborurilor speciale, în momentul în care instituțiile aflate în drept solicitau prestarea serviciilor aferente de la operatorul național”, se arată în răspuns.
În privința costurilor legate de închirierea aeronavelor private, Administrația Prezidențială susține că sunt informații clasificate.

”Totodată, în baza prevederilor art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4, alin. (3) și art.10 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, informațiile privind subiectul solicitării dumneavoastră constituie informații clasificate, potrivit legii și, în consecință, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare la acestea”, se precizează în răspuns.
Trebuie precizat însă și contextul politic în care se poate citi acest răspuns. Dacă până în 2020, președintele nu a putut gestiona problema aeronavei prezidențiale, deoarece avea un guvern ostil, după această perioadă problema putea fi rezolvată, scrie G4Media.
În plus, în 2017 în funcția de director general al companiei de stat Tarom a fost numit un fost director în cadrul reţelei de dealeri BMW Automobile Bavaria, fiind vorba de Werner Wolff.
Discuția referitoare la avioanele cu care zboară președintele Iohannis a revenit după ce site-ul Boardingpass a publicat imagini cu avionul de lux care i-a transportat pe soții Iohannis în vizita în Japonia, în această săptămână.