Sunday, May 28, 2023

Azi a început campania de curățenie de primăvară, la Iași

Recomandare:

Astăzi, 1 martie 2023, în prima zi de primăvară, Primăria Municipiului Iaşi și Salubris SA, împreună cu toate celelalte companii și direcții municipale, au început campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat”.

„Toate utilajele și echipele Salubris SA, precum și ale celorlalte companii, sunt mobilizate pentru amplul program de salubrizare. Intervenim pe bulevardele principale, dar și în toate cartierele orașului, iar campania de curățenie va continua până înainte de Paște.

Totodată, sperăm că și cetățenii Municipiului Iași se vor implica direct în această campanie, dar mai ales în menținerea curățeniei. Mi-aș dori ca oameni de toate vârstele și din toate mediile sociale să participe alături de noi la curățenia de primăvară, pentru că astfel de acțiuni ne responsabilizează pe fiecare dintre noi și transformă Iașul într-un adevărat oraș european.

Avem cea mai performantă companie de salubritate la nivel național, avem cea mai bună echipă de companii municipale și, împreună, facem din Iași cel mai curat oraș din țară!”, a declarat primarul Mihai Chirica

Programul de salubrizare stradală

În acest an, campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat” se desfășoară în perioada 1 martie – 12 aprilie, cu posibile modificări ale programului, în funcție de starea vremii.

În ceea ce privește străzile principale, echipele Salubris SA lucrează zilnic, între orele 8.00 și 18.00, după un program care poate fi consultat aici: https://salubris.ro/wp-content/uploads/2023/02/curatenie-primavara.pdf. Primele acțiuni de salubrizare au început astăzi, 1 martie pe str. Păcurari și șos. Păcurari, pe partea dreaptă de la intrarea în oraș către Niciman. Lucrările de curățenie continuă pe străzile Moara de Foc și Canta, bd. Socola și șos. Nicolina – CUG.

Activitatea se va desfăşura şi în timpul sărbătorilor legale.

Pe toată durata acțiunii, în zonele în care se va acționa cu automăturători și utilaje de spălat stradale se va interzice parcarea autovehiculelor pe carosabil. Aceste acțiuni vor fi anunțate cu 24 – 48 ore înainte de data programată pentru salubrizarea mecanizată atât în mediul online, cât și fizic în zonele respective, de către Salubris SA și Poliția Locală Iași, prin flyere și panouri stradale. Proprietarii de autovehicule parcate în zona / perioada planificată pentru salubrizare trebuie să asigure eliberarea carosabilului pentru a facilita intervenția utilajelor de salubrizare. În caz contrar este posibil ca autovehiculele să fie ridicate.

Pe lângă acțiunile pe străzile principale, echipele Salubris SA muncesc zilnic și în cartiere.

În campania de curățenie de primăvară sunt angrenate nu mai puțin de 58 de utilaje ale Salubris SA (6 automăturători, 4 autocisterne, 8 utilaje multifuncționale, 4 autobasculante, 4 încărcătoare frontale, 10 mopede electrice, 13 aspiratoare stradale și 9 autoutilitare Opel) și 194 de angajați.

Efort comun al municipalității

În campania de curățenie de primăvară sunt implicate toate direcțiile și societățile municipale.

  • Astfel, pe lângă curățenia și dezinfecția zilnice în mijloacele de transport, Compania de Transport Public SA a intensificat acțiunile de salubrizare a stațiilor, refugiilor și peroanelor.
  • Servicii Publice SA lucrează în parcuri, spații verzi și locuri de joacă și continuă programul de plantări și montare de gazon.
  • Citadin SA continuă programul de plombări și pregătește acțiunile de reparații cu asfalt, pentru când vremea va fi suficient de caldă. În perioada 15 martie – 1 mai Citadin SA lucrează cu 17 formații de lucru (din care 12 pe șantierele de întreținere a străzilor, 3 la marcaje rutiere și 2 la construcții) și 116 muncitori și deține 84 de echipamente (autovehicule și utilaje).
  • Termo-Service SA, care dispune de 93 de îngrijitori,asigură în permanență măturarea și degajarea aleilor, căilor de acces, trotuarelor și scărilor din blocurile pe care le administrează, precum și curățarea spațiilor verzi și terenurilor. Acțiunile de curățare și întreținere a puieților și gardurilor vii și strângerea deșeurilor vegetale vor avea loc în perioada 6 martie – 28 aprilie, iar văruirea arbuștilor și arborilor în perioada 3 – 14 aprilie.
  • Direcția Exploatare Patrimoniu începe pregătirea bazelor de agrement, care vor fi deschise începând cu 1 mai, cu toaletarea arborilor și reparații la pietonal la Baza de Agrement Ciric, reparații la bolarzi, foișoare și grătare.
  • Pe lângă suportul oferit Salubris SA pentru eliberarea carosabilului, echipele Poliției Locale patrulează în permanență pentru a oferi ajutor societăților municipale și pentru a sancționa eventualele abateri.

Cum vă puteți implica în campanie

Dacă doriți să contribuiți la efortul comun de menținere a curățeniei în orașul nostru, vă rugăm să vă implicați în zona străzii pe care locuiți prin:

•         colectarea în saci rezistenți a eventualelor deșeuri rămase în zona autovehiculelor care nu au fost mutate de proprietari de pe carosabil și care au împiedicat utilajele Salubris SA să curețe corespunzător zona de la bordură, precum și prin colectarea sacilor cu deșeuri menajere depozitați neconform în coșurile stradale de pe stâlpi;

•         depozitarea conformă a acestor saci cu deșeuri la punctele de colectare din zona străzii pe care locuiți, lângă containerele pentru colectarea separată a deșeurilor (sacii cu deșeuri de tip nisip / praf trebuind să fie închiși pentru a se evita împrăștierea acestor deșeuri în atmosferă);

•         atragerea și altor vecini în astfel de acțiuni civice;

•         să comunicați Salubris SA (pe site, mail, pagină de Facebook sau direct angajaților din teren) eventualele sugestii privind optimizarea activității de salubrizare, se arată în comunicatul Biroului de presă al Primăriei Iași.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img