Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că în Guineea Ecuatorială a fost depistat un focar de virus Marburg în două districte de la granița cu Camerun și Gabon.
Într-un tweet publicat miercuri, 15 februarie 2023, organizația a precizat că este pentru prima dată când virusul a fost detectat în această țară.
Potrivit OMS, au fost raportate nouă decese, iar 16 cazuri suspecte sunt în curs de tratament.
Aceștia adaugă: “Virusul Marburg este o boală extrem de virulentă care provoacă febră hemoragică, cu o rată de mortalitate de până la 88%”.
“Face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă boala cu virus Ebola. Boala cauzată de virusul Marburg începe brusc, cu febră mare, dureri de cap severe și stare de rău accentuată”.
“Mulți pacienți dezvoltă simptome hemoragice severe în decurs de șapte zile. Virusul se transmite la oameni de la liliecii de fructe și se răspândește printre oameni prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafețelor și materialelor infectate”.
Dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, a declarat că este în curs de desfășurare un răspuns de urgență complet și că se fac eforturi pentru a opri răspândirea virusului.
Dar a adăugat: “Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata virusul. Cu toate acestea, îngrijirile de susținere – rehidratarea cu fluide orale sau intravenoase – și tratamentul simptomelor specifice, îmbunătățesc supraviețuirea”.
Potrivit acestuia, se evaluează o serie de tratamente potențiale, inclusiv produse din sânge, terapii imune și terapii medicamentoase, precum și vaccinuri candidate cu date din faza 1. Speranța este că acestea fie vor fi eficiente în tratarea epidemiei de virus Marburg, fie vor fi dezvoltate la timp pentru a opri răspândirea acestuia.