Încasările la Bugetul Public Național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova au constituit 4,6 miliarde lei în prima lună a anului 2023, ceea ce denotă o creștere de 666,0 milioane lei sau cu 16,8 % în raport cu perioada similară a anului precedent.
Astfel, la Bugetul de stat (BS), în luna ianuarie 2023s-au încasat 2,1 miliarde lei, ceea ce constituie cu 341,5 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, sau o creștere de 19,4 %.
La Bugetele locale (BL) s-au înregistrat încasări de circa 496,3 milioane lei, ceea ce reprezintă cu 65,1 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 15,1 %.
De asemenea, la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada menționată, s-au încasat 1,5 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 161,8 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 12,1 %.
Totodată, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) s-au acumulat 546,1 milioane lei, ceea ce constituie cu 97,5 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2021 sau cu 21,7 %.
Informațiile au fost transmise pentru Infoanunț de către compartimentul de comunicare al Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova.
Codul fiscal reglementează principiile generale ale impozitului în Republica Moldova, statutul juridic al contribuabililor, al Serviciului Fiscal de Stat și al altor participanți la relațiile reglementate de legislația fiscală, principiile de determinare a obiectului impunerii, răspunderea pentru încălcarea legislației fiscale, precum și modul de contestare a acțiunilor funcționarilor fiscali.
Codul fiscal este modificat și completat anual, în concordanță cu progresele în mediul de afaceri, diversificarea relatiilor si formelor de cooperare, perfectionarea mecanismelor de management și a proceselor tehnologice, dezvoltarea tehnologiilor informaționale.
Serviciul Fiscal de Stat este autoritatea publică, împuternicită să administreze impozitele, taxele şi alte plăţi în interesul statului.
Misiunea Serviciului Fiscal de Stat este de a asigura un proces eficient de administrare și deservire fiscală prin crearea de condiții contribuabililor pentru conformare la respectarea legislației, aplicarea uniformă a politicii și reglementărilor în domeniul fiscal, asigurând nivelul de resurse necesare statului pentru finanțarea proiectelor sociale și buna dezvoltare a societății, în ansamblu.